Ціноутворення - справа тонке і точне. Чи потрібно говорити про важливість правильно встановлених в базі даних закупівельних і продажних цінах. Про необхідність актуальності цін в обліковій системі не засумнівається ні один керівник. Так як же в 1С реалізований блок ціноутворення? Давайте розберемося.

Щоб що-небудь продати, потрібно що-небудь купити. Вираз всім відоме і настільки правильне що підкоряючись законам торгівлі ми в такій же послідовності опишемо процедуру ціноутворення на прикладі 1С Управління торгівлею.
Встановлення закупівельних цін. Особливість закупівельних цін полягає в тому, що для кожного постачальника в базі даних заводиться окремий тип цін. Тобто, якщо у вас десять постачальників, то повинно бути десять типів закупівельних цін: закупівельна 1, закупівельна 2... 10. При цьому не можна наприклад вибрати постачальника № 1, а закупівельний тип цін № 10. Програма не дасть вам це зробити. Тому якщо у вас один і той же товар поставляє кілька різних постачальників доведеться для кожного заводити окремий тип цін і ціну, навіть якщо закупівельна ціна для всіх однакова. Трохи не зручно і трудомістко, але у методу є свій плюс - виняток оприбуткування товару за цінами іншого постачальника. Даний метод ціноутворення також необхідно компаніям, які працюють по специфікації з постачальником і в разі зміни цін сума приходу в 1С не зійдеться з сумою накладної постачальника.
Є більш помірний спосіб вести ціни, але він не гарантує контроль. У налаштуваннях користувача потрібно виставити галочку "Реєструвати ціни постачальника". Що це дасть. Закупівельна ціна вноситься у перший документ і запам'ятовується програмою. У наступних документах дана ціна буде підставлятися в документ автоматично. При зміні цін ціна перезапишется в пам'ять програми. Для даного ведення цін також необхідно завести для кожного постачальника свій тип цін.
І третій варіант - взагалі не вести закупівельні ціни. Можна працювати і так. Але це самий надійний і самий трудомісткий спосіб, так як кожен раз в новому вступі доведеться вбивати всі ціни вручну.
Типи цін для постачальників заводяться в довіднику "Типи цін номенклатури контрагентів".
Встановлення цін продажів.
Ціни для реалізації продукції влаштовані дещо по-іншому. Схожість в тому що також потрібно заводити типи цін (Довідник "Типи цін номенклатури"), але на відміну від закупівельних один і той же тип цін продажів можна вибирати для безлічі покупців. Прив'язки в цьому плані немає. Також у користувача є можливо на підставі одного типу цін згенерувати безліч інших цін продажу. Для цього потрібен хоча б один базовий тип цін., а на підставі його ви вказуєте з допомогою відсотків націнки або знижки розраховуються інші типи цін.
Наприклад:
Базовий = 100 в.е. (встановлюється вручну)
Базовий + 5 % = 105 у.е. (розраховується автоматично на підставі базового)
Базовий - 10 % = 90.е. (розраховується автоматично на підставі базового)
Таким чином можна значно автоматизувати ціноутворення і заощадити час на підтримці в актуальності одного "Базового" типу цін продажу.
Також, якщо у вас дуже багато цін, з формульним ціноутворенням в Excel вам може допомогти обробка "Завантаження даних з табличного документа", з допомогою якої можна завантажити величезний масив даних з Excel в 1С без проблем.

 

Наші проекти | Софт | Послуги | Програмування | Оренда сервера | FAQ

Супровід, доопрацювання, консультація, навчання, по програмі 1С. Інформаційно-технічний консалтинг, погодинна і відрядна оплата. Запуск нових проектів, реалізація рішень під ключ.

© 2024 ЕРП ПРОЕКТ