Фахівці 1С в процесі підключення торгового устаткування до 1С стикаються з проблемами відсутності чітких інструкцій з підключення обладнання до програми. У даній статті ми розглянемо «Як підключити сканер штрихкодів до 1С», системно виклавши пункт за пунктом.

То на що не доводиться розраховувати при підключенні обладнання до 1С - інструкції до обладнання російською (українською) мовою. Як правило, продавці обладнання не заморочуються комплектацією імпортного торгового обладнання переведеними на російську мову інструкції. Відповідно толку від такого мануала мало. Максимум на що доводиться розраховувати власні базові знання англійської мови і метод проб і помилок. Останнє якраз забирає у вас багато часу і енергії.
ЗАВДАННЯ: Підключити USB сканер штрих-коду до 1С в режимі COM-порт.
ОБЛАДНАННЯ: Сканер штрих-коду CINO 560 (USB)
ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: Windows 7, 1С 8.2 «Управління торгівлею для України» 2.3.
Завданням саме підключення сканера в режимі COM-порт, так як саме тільки даний режим забезпечує просте і зручне сканування штрих-кодів в 1С. Під простим і зручним мається на увазі сканування без додаткових натискань клавіш на клавіатурі: натиснув на кнопку сканера - позиція з'явилася в документі. В іншому випадку, якщо використовувати режим не COM-порт, а розрив клавіатури, то доведеться перед кожним скануванням товару натискати мишкою в 1С по кнопці пошуку штрих-коду, або натискати клавішу F7, що одне і теж. Деякі також використовують режим програмування сканера за допомогою префікса «150», який нібито заміняє натискання клавіші F7 в 1С. Відповідно даний спосіб також дозволяє без клавіатури сканувати штрих-коди в програму, але ми цей спосіб не розглядаємо, тому що у кожного виробника програмування сканера відбувається за своїми правилами. Тому заміна префіксами кнопок клавіатури - це скоріше екзотика, ніж універсальний спосіб.
РІШЕННЯ: На прикладі сканера CINO 560 (USB), це можуть бути й інші виробники з іншими моделями (Argox, Motorola, Datalogoc, Honeywell, Zebex) наведена універсальна інструкція підключення будь-якого сканера до 1С 8.2 в режимі COM-порт. Послідовність дій:
1. Встановлення драйвера сканера на ПК. При підключенні сучасних сканерів штрих-коду, як правило, установка драйверів на ПК відбувається автоматично при першому підключенні. Якщо автоматична установка не сталася подивіться чи немає в коробці з-під сканера у комплекті диск з драйверами. Якщо немає і диска - потрібно шукати драйвера в інтернеті. Після успішної установки швидше за все ваш сканер буде працювати в режимі «клавіатура». Це як якщо б ви ввели цифри зі штрих-коду вручну. Перевірити це дуже просто. Відкрийте блокнот або інший текстовий документ і проскануйте будь штрихкод. Якщо все правильно підключено в блокноті з'являться цифри штрих-коду (успіх). Якщо цифри не з'явилися, то або сканер налаштований на інший режим сканування (COM), або драйвера обладнання встановлені неправильно. Поекспериментуйте з драйверами або переведіть сканер в інший режим сканування. Джерело: сам сканер, сайт виробника.
2. Установка драйвера 1С для сканера штрих-коду. Нами була встановлена і перевірена працездатність драйвера 1С: 1СBarcode 8.0.14.1. Джерело: кабінет з підпискою на оновлення 1С.
3. Драйвер емуляції СОМ-порт для CINO 560. Для емуляції режиму СОМ-порту качаємо з сайту виробника CINO драйвер емуляції, розпаковуємо встановлюємо на ПК. При цьому враховуємо розрядність операційної системи (32, 64). На сайті виробника CINO викладені драйвера для обох версій ОС. Джерело: сайт виробника CINO.
Після установки драйвера емулятора СОМ-порту в диспетчері пристроїв ПК повинен з'явиться новий СОМ-порт «Cino Emulation COM». Якщо після установки емулятора портів з'явилося понад одну - зайві краще видалити. Але це не обов'язкова умова для коректної роботи, це лише порада.
4. Пепрограммирование сканера в режим СОМ-порту. Для цього потрібна інструкція до сканера від виробника, яка йшла з ним в упаковці. В інструкції повинні бути програмні штрихкоду, підписані приблизно так: «Emulation COM». З допомогою зчитування програмного сканер штрих-коду переводить сам себе з режиму в режим. Якщо у вас немає інструкції пошукайте програмні штрих-коду в інтернеті, роздрукуйте і проскануйте. Джерело: інструкція до сканера CINO 560.
5. Додавання обробки обслуговування сканера в 1С. Після того як апаратні драйвери встановлені, можна приступати до налаштування підключення сканера безпосередньо в програмі 1С. Для цього у версії 8.1, 8.2 з'явилася спеціальна утиліта Налаштування підключення торгового устаткування». Запустивши її крок за кроком 1С допоможе налаштувати підключення сканера. Найголовніше тут - підключити обробки обслуговування. Це можна зробити вручну, вказавши шлях до папки з обробками (може працювати некоректно), а можна завантажити обробки через інтернет, при умови що у вас є діюча підписка на ІТС. Вводите логін пароль від особистого кабінету ІТС та найсвіжіші версії підвантажуються з інтернету автоматично (ми рекомендуємо саме цей спосіб). Для свого підключення ми використовували стандартний 1С-шу обробку підключення «Сканер штрих-коду (загальний)». Дана обробка повністю забезпечила нам коректну роботу сканера в режимі емуляції COM-порту. Джерело: Програма 1С, підписка на ІТС.
6. Реєстрація драйвера в бібліотеці Windows (необов'язковий пункт). На всяк випадок (пишуть на форумах) потрібно зареєструвати в бібліотеку Windows драйвер 1С - файл «ScanOpos.dll». Для простоти реєстрації цей файл знаходиться по легкому шляху без пробілів у назві. Наприклад: C:\Program Files (x86)\1C.
Як зарегестрировать файл у бібліотеці Windows?
Командна панель «Виконати» або «сmd». Пишемо виконує команду реєстрації, повний шлях і ім'я реєструється файлу. Приклад:
regsvr32 C:\1C\Drivers\ScanOpos.dll
Сподіваємося, даної інструкції виявиться достатньо для самостійного підключення сканера до програми 1С. Також не забудьте для друку етикеток зі штрих-кодами встановити інший драйвер 1С - «1С BarCode». Самі штрих-коди з 1С друкуються за допомогою стандартної обробки «Друк етикеток». Не лякайтеся, якщо замість штрих попередньому перегляді з'явиться червоний в клітинку прямокутник. Просто збільшіть зображення (Ctrl + скроль мишки) штрихкод з'явиться. Таке буває.
 
 
Скріншот налаштувань успішного (робочого) стану підключеного сканера штрих-коду до 1С

Наші проекти | Софт | Послуги | Програмування | Оренда сервера | FAQ

Супровід, доопрацювання, консультація, навчання, по програмі 1С. Інформаційно-технічний консалтинг, погодинна і відрядна оплата. Запуск нових проектів, реалізація рішень під ключ.

© 2024 ЕРП ПРОЕКТ