Звірка взаєморозрахунків з клієнтами справа буденна, але необхідне. Контроль факту здійснення торгових операцій в двосторонньому порядку - обов'язкова операція для зміцнення довіри сторін. Крім звіту по взаєморозрахунках з клієнтом в 1С 8.2 існує спеціальний документ "Акт звірки" призначений для звірки фінансово-грошових операцій за період. Документ акт звірки зазвичай в 1С розташований у гілці меню: Документи - Продажу - Акт звірки. Також документ можна знайти через універсальний пошук документів в конфігурації: Операції - Документи - Акт звірки.
 Складання акту звірки не трудомісткий процес. Досить вказати контрагента, період, договір і валюту взаєморозрахунків з клієнтом, натиснути кнопочку "Заповнити" та документ автоматично заповниться документами з бази даних. Після цього потрібно провести документ і роздрукувати друковану форму акта звірки для підписання з клієнтом.
 Врахуйте, що в акт звірки потрапляють документи тільки зі статусом "Проведено" і які фактично потрапляють під задані відбори. Наприклад, якщо у клієнта кілька договорів, то необхідно вибрати конкретний договір і т. д. Також на момент проведення акту звірки в облікову систему повинні бути внесені всі первинні фінансові документи за сверяемому контрагенту.
 Рекомендуються терміни підписання актів-звірок між контрагентами не обумовлені в українському законодавстві, але здорового глузду краще робити дану операцію раз на місяць або раз на квартал з клієнтами, які працюють з вами на постійній основі, тобто у яких постійні обороти. Акти звірки не має сенс створювати з усіма клієнтами поспіль, особливо, якщо взаєморозрахунки закриті в нуль або є копійчані залишки. Іноді бухгалтера практикують підпис нульових актів звірок у разі консервації відносин з клієнтами, щоб на всякий випадок підтвердити відсутність претензій один до одного.
 Насправді в наш час "Акт звірки" - дуже поширений механізм контролю відповідальних за операцію співробітників відділу продажів компанії. Торгові компанії часто втрачають на недобросовісних працівників, які забувають вносити гроші в касу від продажу, передаються через представника контрагентом. Всі чудово розуміють, що угода вважається досконалої не тоді, коли товар відвезли покупцеві, а тоді, коли гроші від угоди надійшли на розрахунковий рахунок або в касу компанії у вигляді виручки.
 
 
Порада
 
Перед тим як формувати в 1С акти-звірки по клієнтам сформуйте звіт по взаєморозрахунках з контрагентами. Для чого це робити? Ви побачите клієнтів з яким у вас були товарно-грошові руху, а також побачите клієнтів за якими є дебіторська/кредиторська заборгованість. Даний звіт сориентурет вас, за яким клієнтам необхідно підписати акти звірки. Використання двох інструментів 1С: Акти звіряння і Звіт по взаєморозрахунках значно полегшить звірку і поліпшить якість облікових даних.

Наші проекти | Софт | Послуги | Програмування | Оренда сервера | FAQ

Супровід, доопрацювання, консультація, навчання, по програмі 1С. Інформаційно-технічний консалтинг, погодинна і відрядна оплата. Запуск нових проектів, реалізація рішень під ключ.

© 2024 ЕРП ПРОЕКТ