В силу різних причин користувачі програми 1С час від часу зустрічаються з проблемами продуктивності 1С. Наприклад: довго проводиться документ, довго формується звіт, помилки транзакції, зависає програма, уповільнений відгук на дії користувача і т. д. за нашими рекомендаціями можна добитися значних успіхів у швидкодії програми, попередити перевищення ліміту системи. Це не панацея від усіх хвороб, але як раз більшість причин гальм 1С криється саме в цих питаннях.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ПРИСКОРЕННЮ РОБОТИ 1С

1. Не проводити регламентні і фонові завдання під час роботи користувачів

Перше і головне правило для адміністраторів системи - винести виконання всіх фонових завдань у позаробочий час. Система повинна бути максимально розвантажена, щоб виконувати регламентні завдання (індексація, проведення документів, вивантаження даних) і одночасно не заважати працювати користувачам. Ні система не користувачі не будуть заважати один одному якщо будуть працювати в різний час.

2. Не проводити обміни даними РИБ під час робочого дня користувачів

Хоча останнім часом компанії відмовляються від системи обміну даними РІБ на користь online режиму і термінального доступу, не зайвим буде пам'ятати, що під час вивантаження-завантаження даних обміну неможливе проведення документів і повноцінна робота в програмі. По-можливості і цю процедуру, якщо вона є, необхідно з допомогою фонових завдань виконувати вночі.

3. Вчасно підвищувати продуктивність ПК, зіставляти його потужності реальним потребам

Не забувайте, що одночасна робота 30 і 100 користувачів в системі дають різну навантаження. Відповідно якщо планується кількісне зростання користувачів служба ІТ своєчасно повинна розглянути питання з керівництвом компанії про розширення парку машин, закупівлі додаткової пам'яті або серверів.

4. На якому працює 1С

Програми 1С такі, що працюють неоднаково на різних операційних системах. Точно невідомо чому, але це так. Приміром, серверна версія бази даних 1С на ОС Linux в зв'язці з Postgre SQL працює значно повільніше, ніж така ж база даних 1С але на ОС Windows у зв'язці з MS SQL. Точні причинны цього факту невідомі, але мабуть десь глибоко в платформі 1С існують проблеми сумісності з операційними системами і СУБД не сімейства Microsoft. Також варто розгорнути систему на 64-розрядному сервері, якщо плануються значні навантаження на базу даних.

5. Індексація БД

Внутрішня процедура програми 1С, яка «причісує» систему зсередини. Поставте на виконання фоновим регламентним завданням в нічний час доби і будьте спокійні.

6. Вимкніть оперативний партіонний облік

Справа в тому, що при оперативному проведенні документів відбувається запис рухів в регістри, в тому числі в регістри обліку по партіях. Запис регістрів партіонного обліку при проведенні документів можна відключити в налаштуваннях програми. Раз на місяць необхідно буде запускати обробку проведення документів по партіям, наприклад в той час, коли навантаження на базу даних найменша або коли працює найменше число користувачів.

7. Виділяти достатньо оперативної пам'яті

Використовуйте наступну формулу:

ОЗП = (БД 1+БД 2+БД N) / 100 * 70

Близько 70 % від сукупного фізичного обсягу баз даних. Бази 1С люблять добре харчуватися оперативною пам'яттю. Не забувайте про це.

8. По можливості оптимізувати самописні звіти і обробки з недосконалими і застарілими кодами

В процесі життя компанії існують потреби в написанні звітів та обробок, а також доопрацювань для управління бізнес-процесами та отримання специфічної інформації. Як раз всі ці доробки і можуть глючити, сповільнювати роботу, т. к. а) якісь кулібіни могли коли-то навернути важкий неправильний код важкий до виконання програми і вимагає значних зусиль для виконання б) код на якому написана обробка або звіт міг морально застаріти і вимагає перегляду, перепрограмування. Користуйтеся правилом - Чим менше ми щось змінюємо в програмі, тим краще.

9. Чистка кеша

Звичайна перезавантаження сервера іноді вирішує проблеми із застарілим кешем 1С. Просто спробуйте. Також може допомогти вивантаження - завантаження інформаційної бази через конфігуратор. І саме останнє чистка кеша конкретного користувача - видалення папок в системному каталозі 1С виду: kexifzghjuhfv8j33hbdgk0. Але видалення папок користувача остання справа, оскільки крім видалення сміття чистка кеша має неприємні наслідки у вигляді видалення збережених налаштувань звітів, інтерфейсу меню користувача.

10. Скорочення фізичного обсягу баз даних

Більше база - більше ресурсів. Закономірно. Скористайтеся стандартними засобами 1С для згортки бази. Подумайте, раптом ви можете відмовитися від даних п'ятирічної давності заради збільшення продуктивності. А якщо вам знадобляться все ж дані минулої п'ятирічки завжди можна скористатися копією бази.

11. Правильна організація архітектури

В цілому архітектура корпоративної інформаційної системи повинна бути правильною. Що ми розуміємо під правильною системою? Порівнянність возлагающихся на систему завдань з наявним обладнанням і програмним забезпеченням. Плануйте систему спільно з системним адміністратором (тому що він знає парк машин), програмістом 1С (тому що він знає потреби 1С в ресурсах) і керівником компанії (тому що він знає про майбутнє зростання або скорочення компанії).

Наші проекти | Софт | Послуги | Програмування | Оренда сервера | FAQ

Супровід, доопрацювання, консультація, навчання, по програмі 1С. Інформаційно-технічний консалтинг, погодинна і відрядна оплата. Запуск нових проектів, реалізація рішень під ключ.

© 2024 ЕРП ПРОЕКТ