ЧОМУ ВАЖЛИВО КОНТРОЛЮВАТИ СОБІВАРТІСТЬ?

 Прибуток будь-якій торговій компанії завжди залежить від двох факторів: обороту і маржі. Розширенням ринків збуту, підвищенням продажів, оборотності продукції займаються менеджери і головна мета в цьому процесі - чим більше, тим краще. Збільшувати обороти компанії - головна задача відділу збуту всіх компаній, що займаються комерційною діяльністю. Але це ще не все на шляху до отримання прибутку. Продавати в нуль або в мінус, навіть дуже багато невигідно. Тому з собівартістю зворотна залежність - чим менша собівартість, тим краще, тим більше різниця між продажною вартістю товару та витратами, пов'язаними з його придбанням. По суті, збільшення маржі за рахунок зменшення собівартості продукції для багатьох компаній чи не єдине джерело збільшення прибутку, тому що в конкурентом ринку постійне збільшення цін і балансування на плаву за рахунок кишені покупця може зіграти злий жарт з клієнтами компанії, які з радістю перейдуть до конкурента, за більш низькими цінами. Тому дуже важливим фактором у конкурентній боротьбі сучасних українських компаній є грамотне управління роздрібними цінами, які звичайно залежать від собівартості продукції, що закуповується.
 Класична формула собівартості товару торгової компанії дорівнює:

Собівартість = Закупівельна вартість + Витрати на логістику + Ін. змінні витрати

 Під витратами на логістику розуміються витрати пов'язані з доставкою товару на склад, переробка, зберігання, доставка товару покупцям. Дуже зручно, якщо постачальник товару закладає транспортні витрати відразу в продукцію. Це спрощує розрахунок ваших відпускних роздрібних цін.
 Звичайно ж, діяльність торгової компанії не може обійтися без технічного забезпечення, з допомогою якого можна управляти собівартістю, розрахунком цін, аналізувати рентабельність, підводити підсумки і т.д. Одним з таких інструментів є програма , в якій досить добре, на наш погляд, реалізований облік собівартості. Програма оснащена зручними засобами для перегляду собівартості як окремого документа, так і групи документів за період. Щоб подивитися собівартість окремої угоди в 1С досить зробити так, як показано на малюнку нижче:
 
Як у документі 1С подивитись собівартість
 На малюнку нижче видно результат виконаної дії. Показана собівартість реалізованої продукції пономенклатурно. Таким способом в 1С можна подивитися собівартість будь-якого документа.
Собівартість проданого товару

ПІДВ'ЯЗУЄМО ЦІНИ ПРОДАЖІВ ДО ЗАКУПІВЕЛЬНИХ ЦІН

 З нашого прикладу видно, що сума документа дорівнює 391,20 грн., а собівартість - 59,56. Це означає, що на цій угоді ми заробили 391,20 - 59,56 = 331,64 грн. Хочеться відзначити, що собівартість одного і того ж товару в різних документах може бути різна. Це пов'язано з тим, що списуються різні партії товарів. Наприклад, у документі №1 списався товар з партії № 5, а в документі № 2 цей же товар списався з партії № 6. Партії - не що інше як документи, за якими оприбутковано в програму товар, тобто - документ надходження товарів. Але як же запитаєте ви утримувати маржу (рентабельність) на рівні, наприклад, 20 % у випадку, якщо собівартість продукції в документах різна? Конкретно і точно дорівнює 20%. Але якщо прив'язати в 1С закупівельні ціни до вашої торгової націнки, то вийде що ви будете продавати товар виходячи з останньої встановленої в базі даних закупівельної ціни постачальника і вашої торгової націнки.
Наприклад: Закупівельна ціна * % націнки = Правильна ціна продажу
50,05 * 20% = 60,06
70,20 * 20% = 84,24
Тобто виходить, що яка б не була закупівельна ціна, маржа (рентабельність) завжди однакова і дорівнює 20 %. Це, звичайно, все спрощено.
Насправді ж є нюанси, які так чи інакше будуть відхиляти Вашу планову рентабельність від запланованих показників.
  В 1С також існує можливість дивитися собівартість реалізованої продукції за період звіту "Відомість по партіям товари на складах" і рентабельність (співвідношення продажної вартості з собівартістю продукції) - звіт "Валовий прибуток". Перший звіт призначений для аналізу залишків, руху собівартості, а другий - надати дані про те, скільки ми заробили. Приклади двох звіту наведено ниже.
Відомість з партій товарів на складі
 
Відомість з партій товарів на складі
 Як бачите в 1С достатньо засобів для обліку собівартості, підбиття підсумків діяльності, контролю рентабельності і т.д. За бажанням користувачів програми контроль можна проводити оперативно або закриття облікового періоду для підведення підсумків. Про інші особливості роботи з собівартістю в 1С, управління цінами, розрахунку рентабельності звертайтеся до нас через форму зворотнього зв'язку. Будемо раді допомогти Вам.

Наші проекти | Софт | Послуги | Програмування | Оренда сервера | FAQ

Супровід, доопрацювання, консультація, навчання, по програмі 1С. Інформаційно-технічний консалтинг, погодинна і відрядна оплата. Запуск нових проектів, реалізація рішень під ключ.

© 2024 ЕРП ПРОЕКТ